Tags

, ,

Pentru cinefilii, dar mai ales colecționarii din România și din întreaga lume, urmăriți aceste două clipuri interesante realizate de alți colecționari, care prezintă edițiile de colecție la cele mai populare și mai apreciate filme clasice din toate timpurile, „Pe aripile vântului” și „Casablanca”.


Un comentariu personal: Recenta ediție de colecție la „Casablanca” este superioară celei dedicate filmului „Pe aripile vântului”, în principal datorită albumului, ce este realmente impresionant și foarte ordonat din punctul de vedere al prezentării. În schimb, albumul la „Pe aripile vântului” dezamăgește, deoarece, în pofida fotografiilor color, portretele actorilor sunt amestecate cu scenele dramatice din film și chiar cu magnifica premieră, ce merita un loc separat în album. Și, mai grav, nu este prezentată nicio poză de la ceremonia Academiei Americane de Film, în condițiile în care „Pe aripile vântului” a câștigat un record de 10 premii Oscar. Oare nu merita inclusă cel puțin măcar una din multiplele fotografii frumoase cu Vivien Leigh ținând cu mândrie în mână Oscarul pentru cea mai bună actriță? În plus, fotografiile sunt trunchiate, ca aceea în care Scarlett (îmbrăcată în rochia cu dungi) îl îmbrățișează pe Rhett. Nu în ultimul rând, discurile cu elemente speciale nu aduc nimic nou în raport cu ceea ce s-a mai difuzat în precedentele ediții speciale. Singurul element remarcabil este copia după programul color, original al filmului, de la premiera din 15 decembrie 1939.

Dacă vreți o ediție de colecție întru totul satisfăcătoare la „Pe aripile vântului”, alegeți-o pe cea pe 4 discuri, pe care am cumpărat-o și eu cu mulți ani în urmă (cred că era în anul 2005). Merită toți banii, iar prezentarea discurilor, precum și intro-urile din meniu sunt realmente spectaculoase. Și, mai ales, încercați să faceți o vizită la muzeul Gone With The Wind din Marietta, Georgia. Doritorii se pot înscrie aici
http://www.gwtwmarietta.com/

Din experiența mea de colecționară de ceva ani, vă pot spune că „Pe aripile vântului” și „Casablanca” sunt cele mai colecționate filme clasice. Sunt oameni care dau mii de dolari pe un poster și sute de dolari pe o fotografie originală. Ambele filme sunt capodopere ale celei de-a șaptea arte, pentru care există un cult puternic de zeci de ani. Generații întregi le-au vizionat și le-au admirat, iar datorită tehnologiei moderne, ambele pelicule arată chiar și acum într-o stare impecabilă, la fel de proaspete ca în prima zi. Filmele – la fel ca și alte creații – sunt singurele capabile să reziste în fața timpului, supraviețuind în locul oamenilor care le-au realizat. De aceea, filmele – mai ales cele mari – merită păstrate și restaurate, de așa manieră încât viața lor să se prelungească până la zeci sau sute de ani. Iar cel mai bun exemplu îl reprezintă aceste două filme, „Pe aripile vântului” atingând venerabila vârstă de 73 de ani, iar „Casablanca”, de 70 de ani. Ele cunosc miracolul tinereții veșnice și prin ele amintirea actorilor și a cineaștilor de altădată, dispăruți demult dintre noi, rămâne mai vie ca niciodată.

Advertisements