Tags

, , ,

Un artist desăvârșit, Angus McBean a realizat numeroase fotografii – în special portrete – cu personalități din întreaga lume, de la actori și până la politicieni. Exponent al curentului suprarealist, McBean a debutat la mijlocul anilor ’30 ca fotograf pentru piesele de teatru, majoritatea portretelor sale având un aer romantic. Modelul lui preferat a fost Vivien Leigh, căreia i-a dedicat un întreg album fotografic, disponibil pe site-urile de licitație internaționale. Eu l-am achiziționat cu ceva timp în urmă și vi-l recomand, pentru că este impresionant, mai ales că înglobează cei 30 de ani de colaborare dintre actriță și fotograf. Albumul, intitulat Vivien Leigh: A Love Affair in Camera, conține o multitudine de portrete cu soții Olivier pe scena teatrului londonez, în piese shakespeariene.

Acesta este portretul preferat al lui McBean dintre toate cele pe care le-a realizat. O fotografie publicitară a lui Vivien Leigh, cu puțin timp înainte de a juca în „Pe aripile vântului”. În 1985, cu prilejul unei aniversări a British Film Institute, a fost creat un timbru cu această imagine.

Alți artiști fotografiați de McBean au fost Audrey Hepburn, Katharine Hepburn, Marlene Dietrich, Mae West, Greta Garbo, Flora Robson, Ralph Richardson, dar și formația The Beatles. În amintirea marelui fotograf al Regatului Unit, în 2006 a fost deschisă o expoziție, Angus McBean: Portraits, în care au putut fi admirate peste 100 de portrete impresionante realizate de el. McBean a încetat din viață la o zi după ce a împlinit venerabila vârstă de 86 de ani, pe 9 iunie 1990, lăsând în urma sa o moștenire importantă și extrem de prețioasă. Toate modelele sale au fost persoane rafinate, iar fotografiile spun totul despre stilul unic al acestui mare artist britanic.

Puteți consulta site-urile de mai jos pentru mai multe informații și pentru a vizualiza câteva dintre portrete.

http://www.npg.org.uk/whatson/exhibitions/2006/angus-mcbean-portraits.php

http://www.leninimports.com/angus_mcbean_bio.html

Advertisements