Tags

,

Este interesant cât de mult se pot asemăna doi actori din două generații total diferite. Dar, iată că se poate. Erich von Stroheim și Yul Brynner au același joc scenic – aceeași privire arogantă, cuprinzătoare, seducătoare, hipnotizantă, aceeași mimică încruntată și același surâs ironic. Au aceeași energie debordantă când joacă pe scenă, aceeași iubire pătimașă pentru femeile frumoase, același extaz și același temperament vulcanic, din cauza căruia au „reușit”, în pofida talentului, să își atragă antipatia studiourilor de film. Aceleași excentricități, aceeași sete de perfecțiune, același profesionalism, aceeași energie debordantă, aceeași masculinitate, aceeași brutalitate. Și, cam aceeași chelie și aproximativ aceeași statură. Doar că Yul a fost mai exotic, mai chipeș, mai atractiv și e un artist complet – nu doar actor, ci și regizor de televiziune, cântăreț, dansator și fotograf, iar Erich, la rândul său, a fost nu doar actor, ci și un regizor de film și scenarist important. Ambii actori au jucat ofițeri naziști și ruși, purtând uniforme militare impecabile, amândoi au jucat, de regulă, roluri negative, amândoi au purtat monoclu în filme, amândoi au fost seducători pe ecran în stilul lor caracteristic; dar ceea ce îi diferențiază este faptul că von Stroheim a jucat și în filme mute – iar vocea și accentul lui nu erau prea atractive pentru filmele sonore – în timp ce Yul a jucat numai în filme sonore (el abia se năștea când erau în floare filmele mute) și vocea sa l-a ajutat să cânte melodii în special din repertoriul rusesc, dar și în musicalul de mare succes „Eu și regele”. Yul avea, în plus, talent la limbi străine, fiind bun vorbitor nu doar de rusă (limba nativă), ci și de engleză, franceză, chineză (și alte câteva!), iar von Stroheim avea probleme chiar cu limba nativă, germana! În plus, Yul a luat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, spre deosebire de von Stroheim, care a fost doar nominalizat.

Ambii actori și-au învăluit viața în mister, Yul venind cu tot felul de povești fantastice despre originile familiei sale parțial exotice, în timp ce Erich a pretins că este descendent al unei familii aristocrate din Viena, Austria, când, în realitate, era evreu. Ambii au fost fumători înrăiți și au murit de cancer. În plus, atât Yul, cât și Erich au fost căsătoriți de patru ori și au avut doi copii naturali, printre care și un junior care le-a purtat numele. Și, culmea coincidenței, ambii au intrat în lumea filmului în jurul vârstei de 30 de ani!

Iată, așadar, doi actori similari, dar din generații diferite. Însă actori de calitate înaltă, capabili să realizeze capodopere în numele artei căreia și-au dedicat aproape întreaga viață: cinematografia.