Tags

,

Astăzi se împlinesc 115 ani de la nașterea legendarei aviatoare Amelia Earhart, prima femeie din lume care a traversat Atlanticul, în 1928, curajul ei fără margini stârnind ovații din partea întregii planete. În 1937, ea s-a prăbușit cu avionul în timp ce încerca să facă înconjurul lumii, iar misterul morții sale a rămas neelucidat și astăzi.

Cu acest prilej, aș dori să aduc un tribut filmelor de aviație. Când mă gândesc la curajoasa Amelia, îmi vine în minte un film, Christopher Strong (1933), în care marea actriță de cinema Katharine Hepburn juca tot rolul unei aviatoare. Văzând imagini ca cele de mai jos (sursa: mptv.net), îmi este greu să îmi imaginez o altă actriță mai potrivită decât Kate în rolul femeii-pilot.

Evident că în anii ’20-’30, tot ce ținea de aviație reprezenta un vis la fel de frumos ca Hollywoodul și un subiect fascinant de discuție pentru elitele acelor vremuri. Marele afacerist și pilot Howard Hughes a realizat câteva filme importante la Hollywood, printre care și cea mai costisitoare peliculă de până atunci, Hell’s Angels (1930), ce ilustrează spectacolul aviatic la superlativ, deși acțiunea din film se desfășoară în contextul Primului Război Mondial. Prezența lui Jean Harlow a amplificat popularitatea filmului, care a rămas și astăzi o bijuterie a cinematografiei vechi.


Și filmul mut Wings, din 1927, regizat de William Wellman, a atras aprecieri numeroase din partea publicului, fiind considerat deosebit de reprezentativ pentru lumea aviatică. Diva care a jucat în această peliculă a fost Clara Bow, una dintre marile frumuseți ale filmului mut.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmele de aviație au fost folosite ca subiect de propagandă. Unul dintre acestea a fost Combat America, care este, de fapt, un documentar realizat de Clark Gable în 1943, când marele actor hollywoodian a luptat pe front, fiind decorat pentru serviciul militar îndeplinit impecabil de acesta. Clark (de origine germană) a scăpat cu viață dintr-un bombardament deasupra Germaniei, deși se spune că Hitler și-ar fi dorit cu orice preț să îl prindă – dar nu pentru a-l omorî, ci pentru a-l ține prizonier pe Rhett Butler!

Același Clark Gable a jucat și în apreciatul film de aviație Test Pilot (1938), alături de Spencer Tracy și Myrna Loy.

După război, s-au mai făcut filme interesante despre aviație, unul dintre acestea fiind The Bridges at Toko-Ri (1954), în care există câteva secvențe reușite. Pare-se că filmele de aviație atrag asemeni unui magnet divele de la Hollywood, căci în acest film a jucat marea actriță Grace Kelly, devenită ulterior prințesă de Monaco.

Deși nu sunt o fană a filmelor actuale, nu pot să nu amintesc de filmul The Aviator (2004), ce prezintă povestea celebrului pilot și regizor Howard Hughes, pe care l-am menționat mai sus.