Tags

Am promis zilele trecute că voi publica un articol despre acest actor olandez, pe numele adevărat Jacques van Drielen Gimberg, născut la 5 mai 1922, în Amsterdam. Fiu al unei baronese și al unui apreciat actor de teatru și film, Louis Gimberg, John van Dreelen a avut un debut promițător în carieră, în pofida faptului că a suportat ororile celui de-al Doilea Război Mondial, la fel ca întreaga generație născută în anii ’20. Întâmplător sau nu, John a împărțit marele ecran cu o altă debutantă ce a avut aceeași tinerețe încercată ca și a lui, deoarece era fiica unei baronese. Desigur, este vorba de Audrey Hepburn, născută în țara vecină a lui Van Dreelen, Belgia. Amândoi au detestat regimul hitlerist și, în timp ce Audrey (cu șapte ani mai mică decât John) a intrat, în secret, în mișcarea de rezistență antinazistă, John a scăpat cu viață dintr-un lagăr de concentrare, deghizându-se în ofițer german. Din păcate, ambii actori, copii de aristocrați, au avut de suferit din cauza tratamentului inuman al lui Hitler, dar amândoi s-au bucurat de vremurile bune de după război, când noul curent în cinema și televiziunea erau extrem de populare. Audrey și John au jucat în 1951 în „Nous irons à Monte Carlo” și în 1953 în „Monte Carlo Baby”, o serie de comedii drăguțe, cei doi fiind soț-soție în aceste filme. Un fragment se poate găsi și aici:

Ca o curiozitate, Audrey era născută pe 4 mai, sărbătorindu-și ziua aproape odată cu John, născut pe 5 mai!
De altfel, un mare avantaj atât pentru John, cât și pentru Audrey a fost acela că vorbeau mai multe limbi străine. În afară de olandeză, desigur, John era un excelent vorbitor de engleză, franceză, germană și italiană, ceea ce i-a permis să aibă o carieră lungă în diferite țări europene (cu precădere Germania) și, ulterior, la Hollywood. Van Dreelen a jucat, însă, și în teatru, el având rolul profesorului Higgins în versiunea olandeză a piesei „My Fair Lady”.
Talentul lui John van Dreelen a fost remarcat de mai mulți veterani din industria teatrului și a filmului. În 1950, Sir Laurence Olivier l-a invitat să participe la spectacolul său „Daphne Laureola”, iar celebrii Rodgers și Hammerstein i-au oferit rolul principal al căpitanului Von Trapp în „Sunetul muzicii”, versiunea de pe Broadway. Trebuie precizat că din motive neștiute oficial, deși Van Dreelen era considerat favorit pentru filmul din 1965, iar partenera lui ar fi fost din nou Audrey Hepburn, printr-o mișcare mai puțin înțeleaptă a celor de la Hollywood van Dreelen a fost înlocuit cu Christopher Plummer, iar Audrey Hepburn, după experiența nefericită pricinuită de dublarea vocii ei în musicalul de excepție „My Fair Lady”, a refuzat să mai facă vreodată o asemenea producție, locul ei fiind ocupat de Julie Andrews. Ce triunghi amoros interesant ar fi fost cu John van Dreelen, Audrey Hepburn și Eleanor Parker în rolurile principale…
John a primit, în schimb, un rol frumos și semnificativ pentru acțiunea extrem de complexă din filmul de excepție al Lanei Turner, „Madame X” (1966). Aici, deși în rol secundar, van Dreelen a dat tot ce e mai bun din el, reușind să impresioneze foarte plăcut în rolul pianistului danez îndrăgostit nebunește de Lana Turner. Van Dreelen (la origine șaten) a fost vopsit blond pentru a se transforma în dragostea platonică sau visul cel frumos al Lanei Turner, el fiind aici o prezență aproape divină, aducătoare de pace și armonie.
Filmul „Madame X” poate fi vizionat aici:

Van Dreelen a jucat și roluri negative, el fiind generalul nazist în „The Enemy General” (1960) și colonelul nazist într-unul dintre cele mai bune filme de război realizate vreodată, „Von Ryan’s Express” (1965), unde îl împușcă pe Frank Sinatra. Van Dreelen a avut și o scurtă colaborare cu regizorul Alfred Hitchcock, ce i-a oferit un rol secundar în filmul „Topaz” (1969), însă, spre marele regret al lui Van Dreelen, majoritatea scenelor sale au fost tăiate la montaj.
John van Dreelen a avut o carieră frumoasă în televiziune, țara natală, dar în special Germania oferindu-i roluri principale în seriale care au fost puse deja în vânzare pe DVD, „Rote Rosen, rote Lippen, roter Wein” (1953) și „Von Null Uhr Eins bis Mitternacht – Der abenteuerliche Urlaub des Mark Lissen” (1967). Van Dreelen a excelat în roluri negative și în filme polițiste, SF și de aventuri. El a avut apariții episodice importante în numeroase seriale de televiziune, printre care „Dinastia”, „Falcon Crest”, „Îngerii lui Charlie”, „Wonder Woman”, „Kraft Suspense Theatre”, „12 O’Clock High”, „Disneyland”, „Tatort”, „The F.B.I.” și multe altele. Totodată, el a făcut parte dintr-o distribuție de zile mari a filmului de televiziune „Laura” (1962), alături de Hildegard Knef și Anton Walbrook, și a împărțit marele ecran cu un alt mare actor, Marlon Brando, în pelicula „The Formula” (1980).
Mai jos puteți urmări un fragment din rolul său în serialul american de televiziune de succes „Falcon Crest”.

John van Dreelen a părăsit micul ecran, dând o ultimă reprezentație de excepție în rolul aristocratului Sir Henry, din serialul „Unsere Hagenbecks” (1991-1992). John Van Dreelen a încetat din viață pe 4 septembrie 1992, la vârsta de 70 de ani, lăsând în urma sa o carieră vastă, compusă din aproximativ 150 de producții, majoritatea de televiziune. La moartea sa, ziarele olandeze i-au adus un ultim omagiu marelui lor actor, o figură familiară tuturor celor care au trăit în vremurile de glorie ale televiziunii și care au urmărit, de la copii și până la vârstnici, aparițiile constante ale lui John pe micul ecran.
Pentru contribuția lui semnificativă la lumea artistică, intenționez să deschid un site dedicat lui John van Dreelen, în speranța că astfel el va putea fi cunoscut din nou de public și apreciat pentru munca sa admirabilă, demnă de un talent de maestru.