Tags

, , , , , , , , , ,

Minunata Audrey Hepburn este în topul meu cinci al actrițelor preferate și am văzut toate filmele ei de la „Vacanță la Roma” și până la „Robin și Marian”. Producțiile în care a apărut în anii ’70-’80 nu sunt, din punctul meu de vedere, relevante pentru talentul și frumusețea ei deosebită.

Am ales cele mai bune 10 filme, pe care vi le recomand și dumneavostră, stimați cinefili sau admiratori dedicați și sinceri ai lui Audrey Hepburn, una dintre figurile iconice ale Hollywoodului de aur:

1. Povestea călugăriței/The Nun’s Story (1959): un film care m-a tulburat profund încă din prima clipă în care l-am vizionat și unul din preferatele mele. Pentru această peliculă cu totul deosebită a lui Fred Zinnemann, Audrey merita cu siguranță un Oscar. Secvențele turnate în Africa au determinat-o pe actriță să revină pe acele meleaguri și să se implice în activitățile umanitare pentru copiii bolnavi și familiile defavorizate din inima Africii.

2. Vacanța la Roma/Roman Holiday (1953): primul film al lui Audrey la Hollywood și singurul care i-a adus Oscarul pentru cea mai bună actriță. Chimia extraordinară cu Gregory Peck a fost unul din multiplele avantaje ale acestei mari pelicule semnate de maestrul William Wyler, iar odată cu acest film, imaginea lui Audrey a fost întotdeauna asemănată cu aceea a unei prințese.

3. My Fair Lady (1964): o capodoperă muzicală ce a făcut înconjurul întregii planete, câștigând 8 premii Oscar (Audrey a fost doar nominalizată). Parteneriatul cu Rex Harrison a fost perfect pentru această versiune modernă a lui Pygmalion și a muzei sale Galateea, realizată de George Bernard Shaw, cu celebrele lui personaje – profesorul de fonetică Higgins și florăreasa Eliza Doolittle. George Cukor are, la rândul său, marele merit de a fi un adevărat creator de cinematografie de excepție, fiind unul dintre cei mai mari regizori de la Hollywood.

4. Șarada/Charade (1963): un film de suspans realizat de talentatul Stanley Donen, care a avut extraordinara inspirație de a-i aduce împreună pe marele ecran pe Audrey și Cary Grant. Unul dintre cele mai interesante filme de acest gen pe care le-am văzut vreodată, iar stilul în care a fost regizat amintește de cel al lui Alfred Hitchcock.

5. Mic dejun la Tiffany/Breakfast at Tiffany’s (1961): ca să nu se supere cineva că nu am clasat măcar în top cinci acest film, l-am inclus în lista mea într-o poziție rezonabilă – deși trebuie să fiu onestă și să spun că nu sunt deloc o admiratoare a acestei pelicule, ba dimpotrivă, mi se pare una dintre cele mai mediatizate producții de cinema din istorie, fără a avea un merit deosebit, cu excepția celebrei rochii negre elegante create de Givenchy pentru buna sa prietenă Audrey, și a muzicii încântătoare semnate de Henry Mancini (Moon River). Blake Edwards, regretatul soț al actriței Julie Andrews, a regizat destul de bine acest film, deși în unele scene se vede clar că actorilor li s-a dat mână liberă să interpreteze conform voinței lor, cum sunt momentele romantice ale lui Audrey cu George Peppard.

6. Cum să furi un milion/How to Steal a Million (1966): o magnifică realizare cinematografică pentru frumoșii, dar tulburătorii ani ’60, în care Audrey a radiat de frumusețe alături de cel pe care îl consider al doilea ei partener potrivit, marele actor Peter O’Toole. William Wyler a avut și de această dată o inspirație de geniu și a realizat un magnific film de suspans cu extrem de mult umor, dar și eleganță – fiind vorba de un subiect legat de artă. A se remarca faptul că venerabilul Charles Boyer își face simțită prezența în câteva secvențe scurte, semn că frumoasa lui carieră a apus demult…

7. Dragoste de după-amiază/Love In the Afternoon (1957): unul dintre preferatele mele, în care inocența, candoarea și fragilitatea lui Audrey sunt cel mai bine evidențiate. La acestea se adaugă prezența a doi veterani ai ecranului, Gary Cooper și Maurice Chevalier, în regia lui Billy Wilder. Un adevărat film romantic și cu o atmosferă aparte, ideal pentru o după-amiază la cinema.

8. Funny Face (1957): un musical superb, în care Audrey își etalează toaletele create de Givenchy, în brațele celui mai mare dansator al tuturor timpurilor, Fred Astaire. Stanley Donen este unul dintre cei mai mari regizori de musicaluri, iar acest film nu face excepție, alături de alte creații ale sale, cum sunt „Cântând în ploaie” și „Șapte mirese pentru șapte frați”.

9. Sabrina (1954): Audrey este reunită alături de Humphrey Bogart și William Holden, sub bagheta maestrului Billy Wilder. Un film care a inspirat generații întregi de tinere entuziaste și ambițioase, o poveste cât se poate de realistă și jucată impecabil de toți actorii.

10. Război și pace/War and Peace (1956): o capodoperă istorică, un film foarte amplu (la propriu și la figurat), și singura realizare cinematografică ce a reunit-o pe Audrey cu soțul ei, actorul Mel Ferrer. Pelicula lui King Vidor, ecranizare după romanul lui Lev Tolstoi, i-a mai avut în distribuție și pe actorii Henry Fonda și Herbert Lom (în rolul lui Napoleon), însă, cu toate costumele și decorurile impresionante, ai senzația că acest film este mai bun în varianta originală, rusească.