În acest mesaj aș dori să îmi exprim bucuria și optimismul de a vedea că producătorii Hollywoodului de astăzi, dar și exponenții marilor studiouri europene, au luat înțeleapta decizie de a se întoarce în trecut, venind în față cu filme foarte bune, care se vor duela cu siguranță la ceremonia Oscarurilor din 2012. O primă surpriză a fost pelicula „O săptămână cu Marilyn”, în care frumoasa actriță Michelle Williams o întruchipează pe cea mai îndrăgită și mai cunoscută blondă a tuturor timpurilor, legendara Marilyn Monroe. Deși Williams este departe de a fi Monroe în carne și oase – pentru că nu se va mai naște niciodată o a doua Marilyn Monroe – totuși filmul merită văzut pentru faptul că prezintă aventura lui Marilyn din timpul filmărilor la pelicula „Prințul și dansatoarea”, în care mai joacă și Kenneth Branagh în rolul marelui Laurence Olivier. Dezamăgirea ar putea veni din partea Emmei Watson, care și-a asumat riscul de a o juca pe nimeni alta decât pe unica Vivien Leigh. Dacă asemănarea celor doi actori mai sus-menționati cu respectivele personalități este oarecum rezonabilă, nu același lucru se poate spune despre Watson. Rolul lui Vivien Leigh trebuia jucat, inițial, de Catherine Zeta-Jones, care l-a refuzat în cele din urmă, probabil presimțind criticile ce ar putea să apară.

Un alt film interesant și care se bucură de enorm de multe aprecieri este „Artistul”, ce redă perfect atmosfera anilor ’20, mai ales că filmul este realizat în alb-negru. Această peliculă spune povestea unui actor, interpretat de francezul Jean Dujardin (ce seamănă cu Douglas Fairbanks Jr.), ce cunoaște gloria și decăderea cu aceeași forță – un lucru specific multor actori în acea teribilă perioadă de tranziție de la filmul mut la cel sonor. „Artistul” este în topul tuturor filmelor la capitolul favoriți pentru Oscarul costumelor, și cu siguranță că nu va trece neobservată această încercare a Hollywoodului de a readuce pe marele ecran măiestria fascinantelor pelicule în alb-negru.

O altă producție ce se înscrie în topul preferințelor publicului pe anul 2011 este ecranizarea vieții „Doamnei de Fier”, Margaret Thatcher, interpretată de marea actriță Meryl Streep.

Și lista filmelor bune ar putea continua la nesfârșit, semn că cinematografia începe să revină la originile glorioase – cel puțin măcar tehnic, deoarece actorii de azi, trebuie să recunoaștem, nu se pot ridica la nivelul celor din vremuri demult apuse…

Advertisements