Tags

Astăzi pot face un anunț extraordinar! După ani de zile de eforturi, am reușit să intru în posesia tuturor celor 11 filme pe care minunata actriță Grace Kelly, prințesa Hollywoodului, le-a realizat în anii săi de glorie: 1951-1956. După ce a lucrat în teatru și în televiziune, fiind, în același timp, și fotomodel, Grace a radiat de frumusețe și talent pe marele ecran, jucând într-o serie de filme iconice, de mare succes. În cele urmează, voi încerca să prezint, pe scurt, avantajele fiecăreia dintre cele 11 pelicule în care și-a făcut apariția viitoarea prințesă de Monaco.

1. Fourteen Hours/14 ore (1951). Grace a avut un rol minor în acest film de debut, însă a strălucit într-o haină de blană neagră, asortată cu voaletă și accesorizată cu perle albe. „14 ore” face parte din seria filmelor noir de calitate și i-a avut în rolurile principale pe Paul Douglas, Richard Baseheart și Barbara Bel Geddes. 

2. High Noon/La amiază (1952). Grace a avut posibilitatea de a juca alături de legendarul actor Gary Cooper, cel care a și luat Oscarul pentru rolul șerifului din acest film, considerat a fi unul dintre cele mai bune westernuri realizate vreodată. Tensiunea este menținută la cote înalte pe tot parcursul celor 85 de minute, iar Grace potrivită în rolul tinerei și frumoasei soții a șerifului Kane. Deși actrița a avut aici rol secundar, ea apare în câteva scene importante, astfel că producătorii studiourilor de la Hollywood și-au dat seama de talentul noii stele și i-au oferit în scurt timp roluri majore, în filme cu succes în box-office.

3. Mogambo/Aventură în junglă (1953). Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai bun film al lui Grace Kelly. Filmările s-au realizat în jungla africană, regia a fost asigurată de John Ford, iar actorii în rolurile principale au fost, alături de Grace, legendarul Clark Gable (cu care ea a avut o scurtă aventură nu doar în film, ci și în viața reală) și exotica Ava Gardner, ce se confundă ușor cu felinele ce apar în această peliculă color de senzație. „Aventură în junglă” are toate incredientele necesare unui film de top, iar Grace a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul Lindei Nordley.

4. Dial M for Murder/Cu C de la Crimă (1954). După ce a văzut-o în ”Mogambo”, regizorul și producătorul filmelor de suspans Alfred Hitchcock s-a convins că trebuie neapărat să îi acorde lui Grace un rol, în final ea jucând în trei producții de gen de imens succes. În primul dintre ele, ea joacă rolul soției tinere și înstărite, ce urmează să fie ucisă de soțul ei escroc, interpretat de un alt mare actor, Ray Milland. Planul lui e dat peste cap, iar finalul este unul surprinzător pentru toată lumea. Această peliculă a devenit sursă de inspirație și pentru alte producții de-a lungul timpului, rămânând o mare realizare în cariera de început a tinerei actrițe.

5. Rear Window/Fereastra din spate (1954). Considerat cel mai bun film din cariera lui Grace și unul dintre cele mai bune din cariera lui Alfred Hitchcock, „Fereastra din spate” este o emblemă a cinematografiei americane a anilor `50. Grace joacă rolul unui fotomodel care îl ajută pe logodnicul ei, interpretat de celebrul actor James Stewart, să descifreze misterele unei crime petrecute în blocul de vizavi. Pelicula este realizată inedit, iar regia maestrului Hitchcock și frumusețea frapantă, glacială a prințesei Hollywoodului fac deliciul publicului.

6. The Country Girl/O viață pe scenă (1954). Acesta poate fi considerat cel mai important film din scurta carieră cinematografică a actriței, întrucât i-a adus un premiu Oscar. Criticii de specialitate au fost plăcut surprinși de schimbarea radicală, în special din punct de vedere fizic, a lui Grace, care a purtat ochelari de vedere și haine simple în această dramă remarcabilă, în care a jucat alături de un alt actor de renume, Bing Crosby. Printre calitățile acestei pelicule se numără interpretarea magnifică a eroinei, jucată de Grace, dar și dramatismul scenelor jucate de Crosby (interpretând un actor alcoolic, ce nu poate trece peste trauma de a-și fi pierdut fiul într-un accident de mașină) și de William Holden (în rolul impresarului).

7. Green Fire/Focul verde (1954). După o serie de filme de mare succes, Grace a fost obligată de MGM să joace într-o producție mai puțin reușită, ale cărei filmări au avut loc în America Latină. „Focul verde” e considerat cea mai slabă peliculă a lui Grace, însă ea este foarte frumoasă în film, încântându-ne cu pălării imense de paie și rochii în stil latino. În plus, priveliștile din acest film sunt superbe, iar parteneriatul ei cu actorul Stewart Granger se potrivește pe fundalul poveștii columbiene. Ultima scenă este realizată pe o ploaie torențială, care i-a udat până la piele pe actori, însă a avut efectul scontat, fiind una dintre cele mai reușite secvențe din film.

8. The Bridges at Toko-Ri/Podurile de la Toko-Ri (1954). Grace și-a făcut o scurtă apariție în acest film despre războiul din Coreea, în care a jucat alături de William Holden. Pelicula este spectaculoasă din punctul de vedere al efectelor vizuale, secvențele cu avioanele de reacție ce survolează zonele de conflict fiind cele mai reușite. Filmul a fost, din punct de vedere tehnic, o premieră pentru acea vreme, iar prezența lui Grace în rolul soției unuia din eroii de război în această superproducție filmată în Japonia aduce un plus de frumusețe și farmec acestui film cu sfârșit dramatic.

9. To Catch a Thief/Goana după hoț (1955). După o pauză de câteva luni, Grace a revenit în echipa lui Alfred Hitchcock, în ultimul film pe care l-a produs pentru el. Filmările s-au realizat pe Riviera Franceză, prilej cu care Grace a intrat în contact cu prințul statului Monaco, devenind soția lui în anul următor. Revenind, însă, la film, trebuie menționat că Grace l-a avut ca partener de platou pe Cary Grant, încă unul din numeroșii actori de valoare ce i-au fost alături în cariera ei artistică. Filmul este realizat în stilul tipic al lui Hitchcock, însă, pe lângă acțiunea plină de suspans, de această dată pot fi admirate superbele priveliști de pe Coasta de Azur, precum și costumele spectaculoase realizate de Edith Head, în special rochia aurie purtată de Grace la balul mascat de la finalul peliculei. „Goana după hoț” este o adevărată încântare pentru publicul cinefil și este, cu siguranță, unul dintre cele mai reprezentative filme din cariera lui Grace Kelly.

10. The Swan/Lebăda (1956). Acesta este, probabil, filmul care i s-a potrivit cel mai bine lui Grace, pentru că urmărește destinul unei prințese ce trebuie să aleagă între datoria de a se căsători cu un prinț și atracția pe care o are față de un profesor. Întreaga campanie publicitară a avut-o în prim-plan pe Grace, care a pozat pentru nenumărate reviste luând înfățișarea unei adevărate prințese. Frumusețea regală a lui Grace a fost transpusă și în afișele filmului, ea fiind vedeta incontestabilă a acestei producții MGM. Alături de ea au mai jucat marele actor Alec Guiness (în rolul prințului Albert) și tânărul actor francez Louis Jourdan (în rolul profesorului). Prințesa Alexandra trebuie să aleagă, în final, cu cine își va uni destinul și cum va înfrunta cererile venite din partea familiei nobiliare din care face parte. Filmul este minunat datorită decorurilor și costumelor de epocă, ce îl transformă, la propriu și la figurat, într-un regal pentru privirile cinefililor.

11. High Society/Înalta societate (1956). Deși „Lebăda” nu a fost „cântecul de lebădă” al lui Grace, el a anticipat menirea actriței, ce a devenit, după doar câteva luni, o prințesă adevărată. „Înalta societate”, un musical foarte reușit, cu Bing Crosby și Frank Sinatra, a fost filmul de adio al lui Grace. Rochiile minunate pe care ea le-a purtat în această peliculă finală au fost dăruite drept trusou de către prietenii ei de la Hollywood. În filmul MGM își face apariția și celebrul muzician Louis Armstrong, renumele lui mondial aducând un plus de popularitate acestei pelicule. „Înalta societate” ne-o aduce pe Grace în fața ochilor mai frumoasă și mai fericită ca niciodată, ea purtând în film chiar inelul de logodnă dăruit de prințul Rainier de Monaco. În plus, Grace Kelly cântă pentru prima și ultima oară în acest film, interpretând, alături de Bing Crosby, melodia ”True Love”, devenită un hit. Așadar, Grace Kelly își face o ieșire elegantă, distinsă și triumfătoare din lumea celei de-a șaptea arte, dedicându-se complet vieții la castel, în calitate de Altețe Serenisimă/prințesă de Monaco.

În concluzie, vreau să amintesc topul 5 al filmelor mele preferate cu Grace Kelly:

1. Aventură în junglă

2. Fereastra din spate

3. Goana după hoț

4. Înalta societate

5. Lebăda

Advertisements