Tags

, , , ,

Cu siguranță unul dintre cele mai costisitoare și mai impresionante filme făcute vreodată, „Cleopatra” lui Joseph L. Mankiewicz este considerat cea mai bună ecranizare despre aventurile reginei Egiptului. Studiourile Twentieth Century Fox au dat pentru producție nici mai mult, nici mai puțin decât 44.000.000 $ (echivalentul a 300.000.000 $ în zilele noastre), iar actrița Elizabeth Taylor, interpreta Cleopatrei, a fost plătită pentru rol cu suma de 1.000.000 $. Alături de Taylor, au mai apărut Richard Burton (care i-a devenit soț după un an), în rolul lui Marcus Antonius, și Rex Harrison, în rolul lui Julius Caesar. Filmările la această peliculă extrem de complexă au durat aproape trei ani de zile, existând incidente care au îngreunat acest proces, ca, de exemplu, traheotomia la care a fost supusă Elizabeth Taylor (urmele operației fiind vizibile în anumite scene din film). După îmbolnăvirea actriței, s-a luat decizia de a muta filmările de la Londra la Roma, datorită climei blânde, propice însănătoșirii divei. Decorurile somptuoase au fost, astfel, regândite și reconstruite de două ori. Au fost folosite 79 de platouri de filmare și au fost create 26.000 de costume, o investiție uriașă, ce nu a mai putut fi recuperată niciodată de producători. În pofida luxului, a opulenței și extravaganței afișate pe marele ecran, capodopera nu s-a bucurat, la început, de succesul scontat, chiar dacă s-a dus o amplă campanie de mediatizare în jurul actriței cu ochii violet. Controversele în jurul „Cleopatrei” nu țin doar de incidentele din timpul filmărilor, ci și de consecințele procesului deficitar de editare a peliculei. Grandoarea acestei capodopere s-a pierdut, în parte, în camera de montaj. Zeci de scene extrem de valoroase au fost tăiate, astfel că prima versiune, supervizată de regizor, ajunsese la 6 ore. Dacă s-ar fi păstrat toată pelicula, spectatorii ar fi fost nevoiți să vizioneze, probabil, un colos de 24 de ore. În final, filmul a fost tăiat de la 6 la 4 ore, iar în varianta actuală, el durează aproximativ 3 ore, fapt ce afectează continuitatea scenelor și coerența acțiunii. Totuși, în pofida controverselor ce sunt și astăzi mult-discutate, filmul a fost apreciat de criticii de specialitate, câștigând patru premii Oscar (pentru decoruri, costume, culoare și efecte speciale). Și, bineînțeles, nu trebuie uitat că Liz Taylor este mereu identificată cu frumoasa regină egipteană, iar relația tumultoasă a legendarei actrițe cu Richard Burton, începută pe platourile de filmare, a aprins imaginația, interesul și entuziasmul a milioane de fani ai celor două staruri hollywoodiene.

Cleopatra a fost întruchipată de numeroase actrițe de-a lungul vremii. Dacă ne referim la filme clasice, este suficient să le amintim pe Vivien Leigh (care a jucat în varianta englezească a lui Gabriel Pascal din 1945, după piesa de teatru a lui George Bernard Shaw, cu Claude Rains în rolul lui Caesar), Claudette Colbert (în varianta din 1934, a lui Cecil B. DeMille) și Theda Bara (în filmul mut din 1917, distrus, ca majoritatea filmelor marii actrițe, în urma unui incendiu la studiourile Fox, în 1937).

Dar, niciuna din variante nu a fost atât de bine realizată ca cea din 1963, deoarece mobilizarea de forțe inimaginabilă și sumele de bani colosale investite în producție ne-au oferit pentru eternitate un film epocal, strălucitor, ce se poate înscrie cu ușurință în topul celor mai bune filme istorice realizate vreodată.