Tags

, , , , , ,


Cel mai râvnit rol feminin din istoria cinematografiei, Scarlett O`Hara, a ținut capul de afiș al tuturor publicațiilor începând cu anul 1936, când a apărut romanul ”Gone With The Wind”, al lui Margaret Mitchell. Producătorul David O. Selznick a cumpărat, în 1937, pentru suma de 50.000 de dolari, drepturile de ecranizare a „romanului secolului XX”. După aproape doi ani de căutări, timp în care peste 2400 de actrițe și-au încercat norocul, etalându-și talentele, a intrat în scenă unica și inegalabila Vivien Leigh, care și-a făcut o apariție fermecătoare pe platourile de filmare. În timp ce Atlanta ardea în flăcările lui Sherman, Eroina avea să îi cucerească iremediabil pe toți cei aflați în preajma ei. David Selznick, uitându-se printre flame la figura strălucitoare și ireal de frumoasă a marii sale descoperiri, a luat cea mai importantă decizie din viața lui de producător: Vivien Leigh va fi Scarlett O’Hara, pentru că ea este cea mai potrivită pentru rol.

Filmările la cea mai cunoscută capodoperă cinematografică a tuturor timpurilor au durat pe tot parcursul anul 1939, și i-au reunit pe marii actori Clark Gable (interpretul lui Rhett Butler), Olivia de Havilland (interpreta lui Melanie Wilkes) și Leslie Howard (Ashley Wilkes). Perfecțiunea cu care Vivien a întruchipat-o pe cea mai încântătoare și curajoasă sudistă a copleșit o lume întreagă, iar un an mai târziu, în februarie 1940, ea avea să obțină mult-râvnitul premiu Oscar pentru cea mai bună actriță. Din acel moment, cinefilii de pe întreaga planetă au identificat-o pe Vivien numai prin prisma rolului lui Scarlett. Însăși actrița a recunoscut că, după ce a citit de câteva ori romanul lui Mitchell, a reținut pasaje întregi, care i-au fost de mare ajutor la probe. Iar în timpul filmărilor, Vivien a reușit să pătrundă în psihologia și în sufletul lui Scarlett, devenind, din punct de vedere fizic și emoțional, una și aceeași persoană. „Pe aripile vântului” a fost realizat cu perfecțiune, profesionalism și dedicare din partea tuturor, dar cea care a lucrat cel mai mult și cea căreia i se datorează succesul fulminant al peliculei este, desigur, Vivien Leigh. În decembrie 1939, „Pe aripile vântului” s-a bucurat de o mediatizare impresionantă din partea presei, astfel că cele trei zile de premiere (13-15 decembrie) din Atlanta au fost imortalizate cu poze mari, ce au ajuns pe prima pagină a tuturor ziarelor și revistelor. Lumea trăia, respira, vedea, citea, vorbea, lucra, visa, în sfârșit, exista în acea vreme numai grație Aripilor de vânt. Din momentul apariției capodoperei în cinematografe, Selznick și-a dat seama că filmul lui va rămâne nemuritor, pentru că este mai cuprinzător decât viața însăși. În 1940, „Pe aripile vântului” a câștigat 10 premii Oscar, fiind pentru multă vreme filmul cu cele mai multe premii ale Academiei Americane de Film.
Popularitatea „Aripilor de vânt” este la fel de mare și astăzi, la mai bine de 70 de ani de la crearea legendei. Oameni din întreaga lume o adoră pe Vivien Leigh în rolul lui Scarlett. După atâtea decenii, pe parcursul cărora ne-au părăsit, rând pe rând, Leslie Howard, Margaret Mitchell, Clark Gable, David O. Selznick, Vivien Leigh, iar acum singura supraviețuitoare rămânând Olivia de Havilland, „Pe aripile vântului” este cel mai bun, cel mai iubit, cel mai vizionat film al tuturor timpurilor, și, grație restaurărilor din ultima perioadă, pelicula apare în fața publicului într-o manieră remarcabilă, uluitoare, demnă unui colos al cinematografiei de cea mai înaltă clasă, a tuturor timpurilor…
”Gone With The Wind” și Scarlett O’Hara erau cuvintele cel mai frecvent scrise și rostite de oameni în acea vreme despre Hollywood. Zeci de actrițe de notorietate ale anilor `30 își doreau cu orice preț să joace rolul eroinei sudiste, pe care, în mod ironic, l-a obținut în final o englezoaică. Una dintre cele mai fervente candidate pentru legendarul rol a fost Bette Davis, ce urma să fie împrumutată de studiourile Warner Bros. lui Selznick International Pictures pentru a apărea în film. Dar, Selznick și George Cukor (primul regizor al peliculei) au considerat că Bette Davis nu e potrivită pentru rol, așa că aceasta a jucat în 1938 în „Jezebel”, ce s-a dorit a fi o imitație a lui Scarlett. Ambiția lui Davis nu a rămas fără ecou, ea câștigând un Oscar pentru cea mai bună actriță.

Dar, un an mai târziu Vivien Leigh avea să dea lovitura de grație, demonstrând tuturor că numai ea poate fi Scarlett.