Tags

, , , ,

afiș„Un loc sub soare” este o dramă tulburătoare, ce îi are în distribuție pe Elizabeth Taylor, Montgomery Clift și pe Shelley Winters. Pelicula, regizată de celebrul George Stevens, a primit un Glob de Aur și șase premii Oscar, pentru cea mai bună cinematografie în alb-negru, cele mai bune costume, cea mai bună regie, cel mai bun montaj, cea mai bună muzică și cel mai bun scenariu.

Filmul, aclamat la vremea sa de criticii de specialitate, precum și de fanii minunatului cuplu Taylor-Clift, pune accent pe jocul artistic al actorilor, înzestrați nu doar cu frumusețe, ci și cu talent. Acțiunea îl are în prim-plan pe tânărul George Eastman, care, sătul de viața grea din Chicago, apelează la unchiul său mult mai bogat pentru o slujbă. Muncind fără încetare la fabrica de costume de baie, George nu strânge prea mulți bani, el ducându-și existența într-un apartament modest. Departe de mama sa văduvă, băiatul încearcă să se strecoare prin încercările vieții, visând la o lume mai bună. În timpul unei reuniuni de familie la casa magnatului, George se îndrăgostește de superba lui verișoară, Angela (Liz Taylor). Dar, el își dă seama că deși are câteva rude foarte bogate, nu va putea fi niciodată la înălțimea lor. În schimb, începe o relație cu o muncitoare de la fabrică, pe nume Alice Tripp (Shelley Winters). După o noapte petrecută împreună, Alice rămâne însărcinată cu George și îi cere acestuia să o ia de soție. În paralel, tânărul începe să se vadă tot mai des cu Angela, datorită căreia obține un post mai bun la fabrică. Entuziasmat, el își sună mama, care îl iubea nespus și care se simțea mândră de reușitele fiului ei. Cu o altă ocazie, George se duce cu Angela și familia acesteia la conacul lor de lângă un lac, petrecând împreună un weekend de vis. Din nefericire, însă, Alice află din ziar de aventura amoroasă a lui George (căci părinții bogați ai Angelei erau oameni foarte celebri) și îndrăznește chiar să-l sune la casa lor, pentru a-i cere să plece imediat. Se pare că soarta îi este momentan favorabilă lui George, căci el nu dorea sub nicio formă să se însoare cu Alice. Deși se supune voinței acesteia, plecând de la conacul familiei Eastman, pe motiv că mama sa ar fi bolnavă, George nu se mai căsătorește cu Alice, pentru că birourile de legalizare a căsătoriilor, înmormântărilor și botezurilor erau închise. Motivul—era Ziua Muncii.

Acțiunea se complică atunci când protagonistul, auzind de accidentele mortale petrecute în preajma lacului, decide să o ia cu el pe Alice, având în subconștient dorința de a o ucide, pentru a se putea căsători cu Angela. Pretextând că a rămas fără benzină, el o invită la o plimbare cu barca, în timpul căreia tânăra simte mânia și frustrarea lui. Mimica deosebit de expresivă a lui Clift, în această scenă, este uluitoare, el interpretând cu naturalețe trăirile puternice și dorințele ucigașe din sufletul personajului său. Din nefericire, gândurile lui malefice prind roade curând, căci Alice, într-un moment de neatenție, se dezechilibrează și cade, odată cu el, din barcă. Deși George se salvează, el nu o mai ajută pe iubita sa însărcinată să ajungă la mal, ea murind înecată.

Spre finalul peliculei, mustrările de conștiință nu îi mai dau pace protagonistului, el simțindu-se vinovat de moartea lui Alice, pe care tot el a sedus-o, fără a-i păsa de consecințe. Poliția se sesizează în privința morții bizare a tinerei și, după câteva cercetări, îl arestează pe George. Familia Eastman decide să nu se implice în această problemă, de teamă ca numele să nu fie întinat în acest scandal. În schimb, rudele lui George vor cu orice preț aflarea adevărului, în special pentru a-și apăra fiica de un om atât de periculos. Scena procesului, în timpul căruia tânărul este condamnat la moarte pe scaunul electric, poate fi considerată cea mai reușită din film, deoarece Montgomery Clift își pune cu măiestrie în evidență capacitățile maxime ale talentului său actoricesc. Temerile, controversele și deziluziile protagonistului ies la suprafață în pofida încercărilor lui de a le ascunde. În cele din urmă, este nevoit să recunoască faptul că avea în gând să o ucidă pe Alice Tripp, dar se consideră nevinovat în privința accidentului din barcă. Totuși, declarațiile martorilor împotriva acuzatului au cântărit mult în verdictul dat de juriu, astfel că George mai are doar câteva ore de trăit. Aflat la un pas de moarte, el le vede pentru ultima oară pe femeile pe care le-a iubit cel mai mult în viața sa, mama lui și verișoara Angela. Ambele îl binecuvântează și îi jură iubire eternă. Având această alinare în sufletul său chinuit, George își înfruntă cu bărbăție destinul, îndreptându-se către scaunul electric. Filmul se încheie cu drumul parcurs de acesta pe holurile închisorii, spre camera de execuție, însă având veșnic în inimă și în minte imaginea mai vie ca niciodată a marii lui iubiri, superba Angela, alături de care ar fi putut avea o viață atât de fericită, atât de împlinită…

În concluzie, „Un loc sub soare” este o peliculă extrem de prețioasă, ce impresionează prin varietatea calităților sale, pornind de la interpretările magistrale ale actorilor, și terminând cu muzica și costumele absolut superbe. Dar, dincolo de toate acestea, scenariul poate fi considerat piesa de rezistență, întrucât prezintă detaliat tremurul interior al unui tânăr care și-a compromis viața pentru că a îndrăznit să jongleze cu lanțurile destinului, fără a accepta sfaturile înțelepte ale celor apropiați lui, din egoism și din dorința de parvenire, dar poate și din cauza unei iubiri prea frumoase ca să fie adevărate.

Advertisements