Tags

, , , ,

Deborah Kerr Cary GrantDeborah Kerr Cary Grant          Unul dintre cele mai de succes filme realizate în anii `50, „O aventură de neuitat” (titlu oficial tradus greșit în limba română în mod greșit ca „O aventură de neuitat”, în cartea „1001 filme de văzut într-o viață”) este un remake după filmul „Love Affair”, din 1939, cu Charles Boyer și Irene Dunne. Versiunea din 1957 este mult mai cunoscută publicului larg, și îi are în rolurile principale pe Deborah Kerr și pe Cary Grant, un cuplu de altfel foarte îndrăgit în cinema.

Pelicula, regizată de Leo McCarey, a fost nominalizată la patru premii Oscar, pentru cea mai bună cinematografie, cele mai bune costume, cea mai bună muzică și cele mai bune cântece. Într-adevăr, melodia din generic, reluată în diverse versiuni (vocală, instrumentală) și în timpul filmului, este foarte celebră, ea reprezentând un simbol de romantism al acestei producții de neuitat.

Povestea de dragoste dintre Terry McKay și Nickie Ferrante a cucerit inimile tuturor. El este un playboy notoriu, dar începutul filmului ne dezvăluie că atrăgătorul francez se va căsători cu una dintre cele mai bogate femei din America, Lois Clark. Socotelile lui sunt date peste cap în timpul unei croaziere din Franța la New York, deoarece el întâlnește o frumoasă cântăreață, pe nume Terry McKay. Cei doi se îndrăgostesc profund unul de celălalt și petrec multe momente fericite împreună. De fapt, ei devin cel mai celebru cuplu de pe vapor, fiind vânați de paparazzi peste tot. Deși Terry cunoaște, ca toată lumea, proasta reputație a acestui cuceritor incurabil, ea nu se poate îndepărta de el, oricât ar încerca. Filmul este bogat în dialoguri, cele mai valoroase fiind, bineînțeles, cele dintre Deborah și Cary. Nickie și Terry au fiecare un alt partener de viață, însă ei își dau seama că cel mai bine ar fi să se despartă de iubiții lor.

Una dintre cele mai semnificative secvențe din cadrul peliculei este vizita lui Nickie la bunica sa, în Franța. Terry îl însoțește și observă, cu suprindere, că el este un om remarcabil, un nepot iubitor cu bunica lui, Janou. Tânăra este cucerită de superbitatea priveliștilor de pe Riviera Franceză, îndrăgind-o nespus pe Janou. Nickie are un talent extraordinar la pictat și îi dăruiește bunicii sale un minunat portret al bunicului. Janou este foarte emoționată de acest cadou atât de frumos din partea nepotului ei, pictura realizată de acesta fiind cu adevărat remarcabilă. În salon, bătrâna doamnă cântă la pian melodia „Our Love Affair”, ce este interpretată vocal de Terry (Deborah Kerr fiind dublată de Marni Nixon).

La scurt timp, vaporul trimite semnalul de plecare, astfel că Terry și Nickie trebuie să se îndrepte spre port. Despărțirea de Janou este foarte emoționantă pentru ambii tineri, iar Terry primește din partea bătrânei doamne promisiunea că aceasta îi va dărui, într-o zi, frumosul său șal.

Întorși pe vas, cei doi îndrăgostiți fac un jurământ de credință unul față de celălalt, promițând că, dacă nu li se va întâmpla nimic, se vor reîntâlni peste șase luni, pe Empire State Building.

Ajunși la New York, ei sunt întâmpinați fiecare de partenerul de viață. La puțin timp, Terry urmărește la tv un interviu acordat de Nickie și de logodnica sa, Lois, ei anunțând că se vor căsători peste șase luni. Terry își dă seama că totul este un aranjament de ochii lumii, dar ea nu poate disimula la fel de bine față de logodnicul ei, Kenneth, căruia îi mărturisește că s-a îndrăgostit de Nickie.

Pe parcursul a trei luni, Nickie începe să picteze, semnându-se cu un pseudonim pe tablouri. Din păcate, însă, nimeni nu îi cumpără picturile, iar managerul său îi sugerează să își dezvăluie adevărata identitate, pentru a face vânzări. Dar Nickie refuză, lăsând să se înțeleagă ideea că vrea să renunțe la viața de playboy pe care o avea în trecut. Neavând cum să se întrețină altfel, tânărul se angajează ca pictor de reclame pe blocuri, ceea ce este destul de umilitor pentru o vedetă de talia lui. În cele din urmă, el află că unul din tablouri a fost cumpărat, ceea ce îl umple de speranțe. În acest timp, Terry se întoarce în Boston, orașul său natal, reluând spectacolele pe care le oferea în cluburile de noapte. Toată crema societății se aduna seară de seară pentru a o admira pe superba cântăreață (Deborah Kerr fiind din nou dublată de Marni Nixon).

Cele șase luni se scurg cu repeziciune, așa că sosește și ziua cea mare, a reîntâlnirii dintre cei doi mari îndrăgostiți. Terry este mai entuziasmată și mai emoționată ca niciodată, așteptând, cu nerăbdare, momentul mult-dorit. Mai întâi, Terry se oprește la un magazin de haine newyorkez, pentru a-și cumpăra o ținută specială. Aici, ea îl întâlnește pe fostul său iubit, Kenneth, pe care îl salută în treacăt, deoarece aceasta se grăbea la întâlnire. Cel mai tragic moment al peliculei este acela în care Terry, gonind într-un suflet către Empire State Building, este călcată de o mașină, rămânând paralizată. Adevărata dramă este aceea că în timp ce ea delira în spital, bărbatul iubit o aștepta cu disperare în faimoasa clădire, fără ca el să afle ceva despre teribilul incident de pe stradă. Alarmele ambulanțelor, agitația oamenilor în jurul accidentului petrecut chiar în fața Empire State Building, nu i-au atras atenția lui Nickie. Pentru tânăr, absența lui Terry însemna un singur lucru—că ea a renunțat la el, pentru că nu l-a iubit niciodată. Cât de mult se înșela…

După un timp, Terry își reia activitatea, chiar și într-un scaun cu rotile, ea devenind profesoară de muzică pentru copiii orfani. În schimb, Nickie încearcă să își vindece rănile sufletești, vizitându-și bunica. Tristețea lui este cu atât mai copleșitoare, cu cât află că mult-iubita sa Janou a încetat de viață. Nickie nu uită să ia șalul din dantelă al bunicii, pe care urma să i-l dăruiască, într-o bună zi, lui Terry.

În preajma Crăciunului, Nickie se întoarce la New York, unde urma să aibă o expoziție a tablourilor pictate de el. Deși filmul nu arată că el s-ar fi împăcat cu Lois, Nickie se afișează cu aceasta la operă. Surpriza destinului este aceea că el o întâlnește pe Terry, după atâtea luni! Cei doi, însă, doar se salută, și nici de această dată el nu află de problemele fostei sale iubite. Cu toate că Terry a fost susținută în tot acest timp de Kenneth, ea resimte lipsa omului pe care îl iubește cu adevărat.

Cea mai frumoasă scenă a filmului este cea din final. Chiar de Crăciun, Nickie îi face o vizită neașteptată lui Terry, în apartamentul acesteia. Deși el nu nu își dă seama, momentan, de ce ea stătea întinsă pe canapeaua din sufragerie, fără a se putea ridica, tânărul francez începe să discute cu ea despre întâlnirea pe care ei ar i trebuit să o aibă, reporșându-i, într-o manieră subtilă, faptul că ea nu și-a respectat angajamentul. În schimb, el îi dăruiește șalul lui Janou, iar Terry și-l pune de îndată, emoționată, ea înțelegând că aceasta este o amintire de la bătrâna femeie, care decedase. Nickie îi spune că a găsit-o pe Terry întâmplător în cartea de telefon și că a luat adresa pentru a o contacta personal. Dar Nickie pare tulburat de imaginea perfectă pe care Terry o capătă purtând șalul, și îi amintește de portretul pe care îl pictase cu ea, exact în această ipostază. El a aflat, ulterior, că pictura fusese cumpărată de o tânără invalidă, și face imediat legătura cu Terry. Acest moment al revelației îl determină pe Nickie să intre, din proprie inițiativă, în dormitorul femeii, unde găsește frumosul tablou. Ambii protagoniști sunt copleșiți de emoție, și, printre lacrimi și săruturi, cei doi se împacă, fiind fericiți că acum, odată aflat adevărul, vor rămâne mereu împreună. Cea mai reușită replică îi aparține lui Terry, care îi spune lui Nickie următoarele cuvinte minunate, pline de speranță: „Nu îți face griji, dragule! Dacă tu poți picta, și eu voi putea merge din nou!”.

Acest superb film de dragoste are un final fericit, în care sufletele-pereche rămân împreună. Printre fulgi de nea și copaci încărcați cu zăpadă, se aud ecourile minunatei melodii „Our Love Affair”, ce amintește de magia unui cuplu adevărat de îndrăgostiți. Atmosfera feerică, de basm, îi încântă până în adâncul inimii pe cinefilii sentimentali, care cu siguranță că nu vor uita niciodată de această iubire memorabilă, ce i-a reunit, din fericire, pe doi oameni făcuți unul pentru celălalt.