Tags

, , , ,

         Spumoasa comedie „His Girl Friday”, produsă în 1940 și regizată de Howard Hawks, îi are în distribuție pe îndrăgiții actori Cary Grant și Rosalind Russell, ce întruchipează cuplul unor jurnaliști de prestigiu. Fosta reporteriță Hildy Johnson și editorul Walter Burns au fost căsătoriți, dar au avut parte de un divorț neplăcut din cauza neînțelegerilor dintre cei doi. Filmul se deschide cu vizita pe care Hildy i-o face fostului soț la „Morning Post”, pentru a-l informa că se recăsătorește cu un comis voiajor, pe nume Bruce Baldwin. Elementul inedit al peliculei este acela că ziariștii se confruntă cu un caz dificil, al unui librar, Earl Williams, condamnat la moarte după ce a ucis un polițist afro-american. Walter încearcă prin tot felul de tertipuri să o convingă pe Hildy să-i fie alături—pe de-o parte, pentru a o împiedica să se căsătorească, iar pe de altă parte, deoarece ea era cel mai bun reporter pe care l-au avut cei de la ziarul „Morning Post”. Hildy, înțeleaptă și fermă ca de obicei, refuză propunerile editorului, dar nu poate evita întâlnirea acestuia cu logodnicul ei, care o aștepta în redacție. La vederea „inamicului său”, simpaticul și spontanul Walter Burns își face imediat un plan B, invitându-i pe logodnici la restaurant pentru a servi prânzul. Ajunși în local, Walter nu ezită să apeleze la trucurile de jurnalist, făcând aluzii la scandalul care a zguduit presa întreagă despre execuția americanului care a ucis un negru. Burns află că Hildy urma să stea cu Bruce la mama acestuia și că luau trenul de la ora 4, spre Albany. Șiretul editor încearcă să creeze un impact emoțional asupra lui Baldwin, manipulându-l în ideea că Hildy mai trebuie să rămână câteva ore pentru a scrie un articol de susținere a condamnatului. Hildy acceptă, într-un final, acest ultim angajament, dar impune și ea o condiție—Walter urma să îi facă lui Bruce o asigurare de viață de 100.000 $. Burns nu ezită să respecte dorința reporteriței și se duce cu Baldwin într-un birou, unde acesta urma să fie consultat de un doctor care să aprobe asigurarea.

          În acest timp, iscusita Hildy ajunge la Curtea de Judecată, în sala de conferințe, unde se aflau mai mulți jurnaliști, foști colegi. Aceștia o ironizează pe Hildy, spunându-i că ea nu va renunța niciodată la carieră, deși avea intenții în a-și întemeia o familie.

         Filmul „His Girl Friday” este excelent pentru cine dorește să aibă o meserie în jurnalism, deoarece producția clasică prezintă eforturile pe care trebuie să le facă un reporter bun pentru a ajunge la sursa corectă, dar și pentru a manipula opinia publică, pe baza informațiilor obținute prin multe subterfugii. Hildy îi ia un interviu lui Williams, inculpatul în acest caz complicat, analizând spusele acestuia și ale doamnei Molly Malone, una dintre puținele persoane care îl compătimeau pe acuzat.

         Gestul amabilei Hildy, de a-și face datoria până la capăt, primește o răsplată nemeritată din partea fostului ei soț, ce pune la cale arestarea lui Bruce, pe motiv că acesta ar fi furat un ceas valoros. Hildy își scoate logodnicul din închisoare, iar apoi îl sună pe Walter pentru a-i reproșa lipsa de scrupule, precum și pentru a-și înainta demisia.

         Acțiunea filmului se complică pe parcurs. În vreme ce Hildy ținea un speech de adio față de colegii ei, în sala presei, cu toții aud câteva împușcături. Cauza acestor incidente este aceea că Williams evadase. Însă, ca orice jurnalist competent și îndrăzneț, Hildy îi ia un interviu lui Warden Cooley, care știa mai multe detalii despre caz. Astfel, Hildy poate strânge toate datele și să scrie un articol interesant, dar ea a fost nevoită să îl plătească pe respectivul individ cu 450 $, recuperându-și banii de la Walter. În acest timp, Bruce este arestat din nou și așteaptă ca Hildy să îl elibereze. Situația se complică atunci când își face apariția în sală însuși fugarul căutat de toată lumea. În aceeași încăpere apare și Molly, cu ajutorul căreia Hildy îl ascunde pe Williams. Totodată, reporterița îl sună pe Walter pentru a-i da raportul despre ceea ce se întâmplase. Pentru ca nebunia să fie completă, în sală vine și mama lui Bruce, care își acuză viitoarea noră că l-a abandonat pe acesta în închisoare, în favoarea unui criminal.

         De teamă să nu fie descoperită de poliție și să fie interogată de ziariști, Molly sare pe fereastră, iar reporterii sunt pe urmele ei, pentru a vedea dacă este rănită. În același timp, sosește și Walter, însoțit de omul său, Louis, căruia îi cere să o răpească pe doamna Baldwin, mama lui Bruce. Totodată, el face un plan prin care să transporte biroul în care se afla vinovatul, în sediul redacției ziarului „Morning Post”. Hildy îi dă lui Bruce banii pentru eliberare și îl lasă să plece cu trenul de la ora 9, iar ea se ocupă de scrierea articolului. Louis revine cu teribila veste că a avut un accident cu doamna Baldwin și că a lăsat-o pe femeie la locul faptei. Șeriful află de întreaga tevatură și, după ce o salvează pe mama lui Bruce, o ia la întrebări pe Hildy. Doamna Beldwin îl acuză pe Burns că a pus la cale răpirea ei. Walter, agitat, face zgomot cu mâinile pe birou, neștiind că aceasta era o greșeală. Williams crede că este un semnal și răspunde cu același zgomot. Spre marele lui ghinion, infractorul e descoperit și arestat de polițist, însă, chiar în acel moment, sosește un anume Pettibone, care vine cu un ordin judecătoresc. Se pare că Williams a fost achitat și este liber, la fel și cei doi jurnaliști. Hildy primește, însă, o veste proastă. Bruce își sună logodnica, spunându-i că a fost arestat deoarece a folosit bani falși proveniți din așa-zisa asigurare). Hildy își dă seama că Walter este în spatele acestei „afaceri”, dar, chiar în momentul în care vroia să își dea demisia de la el, tânăra aude conversația lui Burns cu editorul orașului, Duffy, pe care îl anunță că se va căsători cu Hildy și că vor profita de luna de miere pentru a se ocupa și de cazul grevei din Albany.

          Prin urmare, Hildy trece cu ușurință de la plâns, la râs, dându-și seama că Walter este omul potrivit pentru ea. Astfel, cei doi acceptă să rămână împreună, și să cucerească lumea presei, rămânând, ca și până acum, la înălțime.

          Filmul „His Girl Friday” este o adevărată comedie, o ironie la adresa lumii presei, dar și a justiției incompetente, care rezolvă cu ușurință orice caz, mai ales când vine vorba de bani. Pelicula, un remake al creației cinematografice „The Front Page” („Prima pagină”), din 1931, are toate ingredientele unei producții clasice de calitate, surprinzând cu fiecare moment și confruntând, cu mult curaj, aspecte negative, însă reale ale societății. Rosalind Russell și Cary Grant și-au făcut pe deplin datoria, interpretându-și rolurile magnific, la fel și regizorul Howard Hawks și scenariștii care au lucrat la film, printre care și celebrul Ben Hecht.

Advertisements