Tags

, , , ,

          Monaco, paradisul luxului, al cazinourilor și al curselor de mașini, a cunoscut o mare transformare după ce vedeta feminină din filmul lui Hitchcock „To Catch a Thief”, adică minunata Grace Kelly, și-a petrecut câteva luni în acest principat deosebit. Bogata actriță de la Hollywood juca în noua producție de mare succes a prolificului regizor, alături de celebrul Cary Grant, atrăgând atenția tuturor. Cu adevărat impresionat de această femeie superbă a fost însuși prințul Rainier, ce își căuta o soție care să îi ofere un moștenitor la tron, ce îi aparține dinastiei Grimaldi. Încântată de priveliștile și de grădinile acestui mic stat european (minunății ce se pot vedea și în pelicula filmată aproape în totalitate la Monaco, pe Coasta de Azur), Grace nu a ezitat ca în pauzele producției să viziteze, însoțită de galantul Rainier, toate atracțiile turistice ale principatului, precum și palatul familiei Grimaldi. Așa a luat naștere marea iubire a lui Grace pentru acest loc splendid, precum și dorința ei imensă de a fi în fruntea unei familii princiare. La scurt timp, Grace devenea prințesa de Monaco, soția lui Rainier, dăruindu-i acestuia și un moștenitor, după nașterea prințului Albert și a prințeselor Caroline și Stephanie. Dar, odată cu aceste transformări majore din viața ei și a statului (în care a investit o mare parte din averea ei și a familiei Kelly), Grace spunea definitiv adio lumii strălucitoare a Hollywoodului, renunțând la titlul de actriță legendară în favoarea celui de prințesă. Peste ani, s-a dovedit că nu a fost o decizie totalmente înțeleaptă, întrucât statul creștea tot mai mult în valoarea sa turistică, în schimb suverana lui a plătit un preț prea scump pentru toate privilegiile de a fi atât de iubită, atât de celebră. Grace de Monaco și-a pierdut viața la doar 52 de ani, într-un cumplit accident de circulație, petrecut în 1982, pe aceeași stradă întortocheată unde filmase pentru Hitchcock o scenă valoroasă, alături de Cary Grant.

         Însă, lăsând în urmă tragedia unei prințese, și revenind la cariera magnifică a lui Grace, putem spune că actrița se afla, în 1955, în culmea gloriei, fiind una dintre cele mai apreciate prezențe feminine de la Hollywood. Toată lumea o adora și, desigur, însuși Hitchcock, ce nu a ezitat să îi ofere roluri în trei dintre cele mai prețioase pelicule regizate de el, printre care și „Să prinzi un hoț”.

         Acest frumos film, recompensat cu un premiu Oscar pentru culoare, a fost produs pe Coasta de Azur, cu peisaje ce îți taie răsuflarea, făcându-te să visezi la o vacanță pe minunata plajă a Monacoului. Pelicula se deschide prin prezentarea câtorva cazuri de jaf. Toți păgubiții, care erau în special femei, se plângeau de dispariția bijuteriilor de valoare, ce erau furate, aparent, de un hoț deja cunoscut pe Riviera Franceză, și poreclit „The Cat”. Persoana suspectată este un bogătaș american, pe nume John Robie, care primește vizita inoportună a polițiștilor chiar la vila sa luxoasă. John reușește să scape din mâinile autorităților după o goană nebună pe străzile orașului, apoi se întâlnește cu un vechi prieten, Bertani. Convins că numai el îl poate prinde pe adevăratul hoț (care, în mod inedit, la fiecare furt venea cu o pisică neagră, la fel ca cea a lui Robie), John intră în legătură cu o cunoștință a lui Bertani, ce putea să îi ofere mai multe informații. În acest timp, însă, detectivii erau pe urmele americanului și sunt pe punctul de a-l prinde, dar tânăra fiică a lui Bertani, Danielle, îl ajută să scape. Adolescenta îl lasă pe suspect pe o plajă de lângă hotelul Carlton, unde el este observat cu atenție de o domnișoară misterioasă. În cele din urmă, Robie se întâlnește cu respectivul domn, un anume H.H. Hughson, care se ocupa de asigurările bunurilor furate. John obține de la acesta o listă cu persoanele care ar putea fi jefuite, precum și cu valoarea bunurilor acestora. Hughson îi spune lui Robie că în acea seară urma să servească cina la restaurantul hotelului Carlton cu două dintre viitoarele victime ale hoțului, o văduvă americană înstărită, pe nume Jessie, și frumoasa ei fiică, Francie. John își schimbă numele în Conrad Burns precum și identitatea, pretinzând că este un magnat din Oregon, și aceasta, pentru a nu trezi suspiciuni. Grace Kelly strălucește în superba rochie bleu, care se potrivește perfect cu nuanța de păr blond, prins coc. Deși, la început, ea pare indiferentă față de John Robie (Cary Grant), la despărțire îi oferă un sărut senzual, privindu-l cu multă dragoste, apoi îi închide ușa în nas. Într-adevăr, frumoasa domnișoară era foarte destinsă, elegantă și mândră de calitățile ei, dar și de averea pe care o poseda.

         În pofida faptului că hotelul era bine protejat, în acea noapte mai are loc un jaf. A doua zi, John primește un bilet de amenințare, în care i se spune că viața lui este în pericol. La puțin timp, apare și Francie, într-o superbă costumație de plajă, ce pune în evidență corpul frumos și statura impunătoare a actriței Grace Kelly. Aflați pe plajă, cei doi o întâlnesc pe Danielle, ce are o ușoară altercație cu diva blondă. Câteva ore mai târziu, Francie îl conduce pe Robie la domeniul impunător (care se regăsea pe lista locurilor vizate de hoț) și pe care el spunea, ca pretext, că vrea să îl închirieze. Pe drum, ei sunt urmăriți de poliție, iar tânăra mărește excesiv viteza mașinii. Ea și John traversează cu bine zona stâncoasă și periculoasă (unde însăși Grace mergea deseori cu mașina, găsindu-și, în cele din urmă, sfârșitul brutal). Francie și John fac o oprire pentru un picnic romantic, iar ea îi spune că știe de adevărata lui identitate. Cu toate acestea, tânăra nu îl predă poliției, cucerită de șarmul lui Robie.

         Spre seară, cei doi își dau din nou întâlnire în camera de hotel a lui Francie, îmbrăcată într-o superbă rochie albă, și purtând un colier din pietre false, în încercarea de a-l atrage în capcană pe John. După o cină romantică, animată și de focul de artificii, Francie îi reproșează lui Robie că el ar fi hoțul bijuteriilor mamei sale. John admite că este „The Cat”, însă nu își recunoaște vina în acest jaf. Tânăra, înfuriată că nu îl poate convinge să își recunoască vina, sună poliție. În mod surprinzător, mama lui Francie nu recunoaște că John a fost hoțul, iar polițiștii nu îl mai consideră pe acesta suspect. Între timp, un anume Foussard este găsit mort în curtea vilei lui John, iar autoritățile cred că acesta este „The Cat”. Însă Robie le spune că omul avea un handicap fizic, și nu putea fi capabil să se cațere ca un hoț profesionist. John o roagă, în schimb, pe Francie să pregătească un bal la care să îl prindă pe adevăratul infractor.

         Scena balului mascat este una dintre cele mai spectaculoase din film, toate costumele de epocă fiind o adevărată încântare. Grace Kelly poartă aici o superbă rochie aurie, strălucind în fața tuturor invitaților, iar însoțitorul ei se îmbracă într-un costum exotic, purtând o mască neagră. În timpul petrecerii, are loc un nou jaf și, de această dată John prinde hoțul, după o urmărire spectaculoasă pe acoperișul impunătoarei reședințe Sanford. Această scenă palpitantă este filmată magnific de Hithcock, căruia îi face plăcere să manevreze ca un adevărat maestru jocul de lumini și umbre. Surpriza cea mare este aceea că hoțul s-a dovedit a fi micuța adolescentă Danielle, care, aflându-se în mâinile lui John, este forțată să recunoască de față cu poliția că ea este infractoarea.

         Finalul peliculei restabilește echilibrul. John Robie este absolvit de orice acuzație, iar Francie îi rămâne alături, decizând să se mărite cu acesta.

         Fericirea personajelor, precum și peisajele frumoase și costumele luxoase ne aduc nouă, cinefililor, o rază de bucurie, insuflându-ne dorința de a visa la o lume ideală, a bogăției și a succesului, ce își poate găsi rădăcinile chiar în inima principatului de Monaco. Dar, cu siguranță că nu o putem uita pe Grace Kelly, imaginea iconică a filmului, care a format un cuplu reușit alături de chipeșul Cary Grant. Ea a fost venerată de întreaga lume, în special după ce a devenit o adevărată prințesă, stăpână a statului Monaco, pe care l-a iubit din prima clipă…

Advertisements