Tags

, , , , ,

              Hollywoodul anilor `50 a însemnat o nouă epocă în destinul filmelor. Numeroși actori din generația veche și-au continuat cariera, lăsând în urmă melodramaticele filme noir pentru o experiență nouă, a peliculelor autentice color, în care își făceau simțită prezența frumuseți feminine, viitoare actrițe legendare. Unul dintre cele mai prețioase filme produse în această decadă este „Mogambo”, o magnifică realizare sub semnătura prolificului regizor John Ford. Povestea este plasată în inima junglelor africane (având unele asemănări cu o altă peliculă foarte reușită, „Minele regelui Solomon”). Triunghiul amoros al filmului este realmente strălucitor și impresionant, aducând în prim-plan numai nume celebre—Clark Gable, Ava Gardner și viitoarea prințesă de Monaco, Grace Kelly. Interpretarea celor trei personalități din lumea marelui ecran este cu adevărat remarcabilă, menținându-le interesul cinefililor pe parcursul a două ore.

            Excepționala peliculă începe cu o serie de imagini de neuitat din exotica junglă, sub arșița unei zile pline pentru un vânător și prosper om de afaceri, Victor Marswell. Acesta prindea speciile rare de animale, pe care le vindea în schimbul unor sume mari de bani. Ajutat și de un grup de oameni profesioniști, el pornește în căutarea mult-doritului leopard negru, dar prețioasa creatură îi scapă din cauza unuia din subalternii lui. Întors în campusul său, Victor are parte de o surpriză. Cine ar crede că într-o junglă de pe „continentul negru” s-ar aventura o tânără frumoasă și plină de umor? Victor, deja trecut de prima tinerețe, este surprins să o vadă pe domnișoara care făcea baie în curte, protejată de privirile îndrăznețe ale bărbaților doar prin câteva cearșafuri. Victor pe tânără o ajută să se acomodeze, ea dovedindu-se a fi o cântăreață de bar, pe nume Eloise Kelly, și o veche prietenă a unui maharajah ce trebuia să o aștepte aici. Spre marea dezamăgire a picantei domnișoare (interpretate excelent de exotica Ava Gardner), așa-zisul ei prieten nu i-a mai dat niciun semn de viață, lăsând-o în periculoasa junglă africană. Eloise rămâne, pentru moment, în casa lui Victor și, în pofida faptului că la început cei doi par să se tachineze, aceștia încep o relație amoroasă, demnă de mediul în care s-au întâlnit. Eloise, o fată nu tocmai inocentă, dar nici fără prea multă școală, are privilegiul de a vedea numeroase specii de animale, jucându-se cu elefănței, maimuțe sau admirând lei, jaguari, leoparzi. Ea observă și ce înseamnă să îți vânezi cu adevărat prada pentru afaceri. Astfel, jungla se dovedește a fi un mediu ostil, însă, în același timp, și tulburător de „fierbinte”. După aventura cu Victor, după momentele pasionale petrecute împreună, venerabilul vânător de animale și de femei frumoase îi oferă lui Eloise posibilitatea de a pleca din zonă cu un feribot care aducea un cuplu de cercetători. Domnișoara Kelly este profund dezamăgită să vadă că Victor nu ține la ea, căci, altfel, nu i-ar fi dat drumul. Temperamentala protagonistă își face bagajele într-o manieră deosebit de zgomotoasă, trântind tot ce e în calea ei, dar se resemnează în fața acestei întorsături a destinului.

           În scurt timp, ambarcațiunea cu noii veniți, soții Linda și Donald Nordley, ajunge la pontonul de debarcare, de unde urmează să plece Eloise. Frumoasa Linda (interpretată de tânăra Grace Kelly) acaparează de îndată întreaga atenție a lui Victor, ce nu pare a regreta prea mult despărțirea de Eloise.

          Casa lui Marswell îi mulțumește pe tinerii și înstăriții soți, dar satisfacția lor este umbrită de îmbolnăvirea subită a lui Donald, după ce a fost înțepat de musca tsetse. Victor le atrage atenția că ținutul gorilelor este unul deosebit de periculos, astfel că el refuză să îi ghideze până acolo. Linda este iritată de blazarea gazdei, care îi administrează doar chinină pacientului leșinat, fără să mai ia în considerare trusa de prim ajutor cu care aceștia veniseră. Ea îl pălmuiește pe sarcasticul Victor, care își dă seama că frumoasa blondă este o femeie de societate și față de ea trebuie să aibă altă atitudine. În acest timp, ca printr-un joc al destinului, se întoarce la reședința domnului Marswell nimeni alta decât Eloise, mai în formă ca niciodată. Realitatea este că naufragiase și a fost forțată să se întoarcă. Victor, în mod evident, regretă această teribilă pățanie, cu atât mai mult cu cât nu vrea ca Linda să afle de relația lui cu Eloise. Cea din urmă este nevoită să accepte schimbările de atitudine și, în pofida faptului că avea tot sprijinul lui Brownie, un înțelept asociat de-al lui Marswell, ea conștientizează că trebuie să fie cât mai discretă, chiar și împotriva voinței sale.

         A doua zi, Linda face cunoștință cu Eloise, fiind puțin surprinsă de familiaritatea și spontaneitatea de care aceasta dă dovadă. Bucurându-se că soțul ei se simte mai bine, Linda se duce la „plimbare” prin junglă, fără a fi atenționată în privința riscurilor unei asemenea decizii necugetate.  Venit din safari, Victor află că că doamnă Nordley se aventurează prin zonă de parcă s-ar afla în „Hyde Park”. El se duce să o salveze chiar la timp, căci Linda risca să fie ciopârțită de un jaguar înfometat, după ce ea căzuse într-una din capcanele pentru animale. Victor împușcă fiara, devenind un erou pentru sensibila englezoaică. La puțin timp după aceea, se iscă din senin o vijelie puternică, astfel că Victor o ia în brațe pe Linda. Ajunși în fața casei, cei doi trăiesc un prim moment periculos de pasional. Victor îi smulge Lindei baticul, iar aceasta, profund șocată, nu mai îndrăznește decât să se uite în ochii lui, fără a-i adresa niciun cuvânt. Întreaga scenă a fost urmărită chiar de Eloise, care se îndrăgostise de Victor. Pentru a se răzbuna pe trădarea lui, Kelly face tot mai multe aluzii malițioase la adresa noului cuplu, apropiindu-se, în același timp, și de Donald. Cei patru, alături de oamenii lui Marswell, dau o petrecere, la care se remarcă finețea și feminitatea chiar ștearsă a Lindei, în opoziție cu franchețea și cochetăria cântăreței de bar. La aceeași petrecere, Victor anunță că îi va duce pe cei doi soți să vadă gorilele, iar Eloise îi poate însoți pentru a lua, pe drum, avionul către Cairo. Călătoria este cu adevărat interesantă și incitantă, mai ales pentru doamne, care descoperă minunățiile naturii în plină sălbăticie. Oamenii fac un popas în ținutul guvernat de preotul Josef, care îi primește cu deosebită căldură, fiind o cunoștință mai veche de-a lui Victor. După ce Marswell trece prin riscanta probă de curaj, el obține bărcile cu care trebuia să își continue drumul. În acest timp, Eloise i se spovedește părintelui în privința păcatelor comise și, după ce primește binecuvântarea acestuia, se duce să îi ceară scuze Lindei pentru comentariile deplasate pe care le-a făcut în ultima vreme, oferindu-se să îi fie prietenă. Linda, însă, orgolioasă din fire, nu ia în serios cuvintele lui Eloise.

         După o palpitantă călătorie cu bărcile, grupul ajunge în temutul ținut Samburu, unde începuse o revoltă, așa că oamenii se grăbesc să plece din periculoasa zonă, locuită de negri furibunzi, luându-l cu ei și pe stăpânul stației locale, grav rănit.

         Drumul nu este lipsit de peripeții nici în continuare. Eloise îi mărturisește lui Brownie că a fost căsătorită cu un bărbat mort în război, ceea ce i-a schimbat complet viața. În acest timp, se conturează idila dintre Linda și Victor, luând naștere memorabilul triunghi amoros al filmului, dar și din afara acestuia. Se știe că actorul Clark Gable a început o relație amoroasă cu frumoasa Grace Kelly, care se îndrăgostise de el, iar Frank Sinatra își făcea griji în privința fidelității Avei Gardner în această triadă explozivă. Platourile de filmare, stabilite în inima naturii sălbatice a continentului african, au încins spiritele în rândul actorilor, astfel că ei și-au putut juca și mai bine rolurile.

      După plimbările în ținutul gorilelor, unde Donald a insistat să meargă pentru a face cercetări în calitate de om de știință, punându-și în pericol propria viață, el îi dă de înțeles lui Victor că știe de aventura lui cu Linda și că aceasta ar trebui să înceteze.

      Odată cu lăsarea întunericului, Marswell se îmbată, iar amorul său rănit este vindecat în brațele primitoare și călduroase ale lui Eloise, care se simte, în sfârșit, în largul ei. Această scenă devine cu adevărat memorabilă când Linda apare și ea, surprinzându-i pe cei doi împreună. Orbită de gelozie și de furie, Linda îl împușcă pe Victor, rănindu-l ușor la braț. Pentru a explica situația în fața soțului care venise să vadă ce se întâmplase, Eloise îi ia apărarea Lindei (ce nu își putea stăpâni plânsul), criticându-l pe afemeiatul domn Marswell. Gestul lui Kelly este o mostră de iubire adevărată și de spirit de sacrificiu, salvându-i pe ambii amanți dintr-o situație nu numai jenantă, ci și periculoasă.

      A doua, alături de soții Nordley, se îmbarcă și Eloise, luându-și rămas-bun de la Victor, care, deși o iubea sincer pe Linda, el își dă seama că nu aceasta era femeia ideală pentru el, așa cum crezuse inițial, ci Eloise, o tânără plină de viață. El reușește să o convingă pe Eloise să sară din barcă și să se arunce în brațele lui, astfel că finalul este marcat de împăcarea celor doi, și de plecarea definitivă a soților Nordley.

      Filmul „Mogambo” este, așadar, nu doar un film de aventuri în junglă, ci și un adevărat joc de pasiuni, ce atinge sufletele a trei oameni, fiecare puternic și ambițios în felul său. Pe lângă trăirea intensă a celor două iubiri ale lui Victor, în inima exoticelor și captivantelor peisaje, animate de locuitorii lor—negrii și animalele sălbatice, farmecul peliculei este dat de cei trei protagoniști, Clark Gable, Ava Gardner și Grace Kelly, ce și-au interpretat rolurile cu deosebită dăruire, pentru care actrițele au fost nominalizate la Oscar, Grace Kelly câștigând un Glob de Aur pentru prestația ei.