Tags

, , , ,

         Sfinxul suedez și exotica spioană care a cucerit întreaga lume se contopesc armonios în această minunată creație clasică a marelui ecran. Nimeni alta nu ar fi putut-o interpreta mai bine pe enigmatica Mata Hari decât legendara Greta Garbo. Producția anului 1931 s-a bucurat de succes în rândul publicului cinefil, care a fost captivat, fascinat și extaziat de uluitoarea prezență a divei suedeze în costumele fastuoase și strălucitoare ce i-au conturat aura magnetică, pur magică. Această peliculă hollywoodiană a proiectat pe celuloid nașterea mitului nemuritor Greta Garbo.

         În pofida scenariului mai puțin elaborat, filmul merită văzut datorită scenelor valoroase, jucate memorabil de actrița suedeză. Acțiunea este plasată în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. Autoritățile franceze sunt în mijlocul unor epurări febrile din rândul spionilor și al trădătorilor. Însă ei nu au reușit până în acel moment să captureze cea mai valoroasă și mai abilă pradă—spioana germană Mata Hari. Aceasta era, în același timp, și dansatoare, un pretext perfect pentru a atrage în plasă personalități politice importante, care, fermecate de frumusețea și de șarmul ei irezistibil, îi ofereau „cadou” secrete de stat. Acum, spioana cu trup și chip de zeiță este angajată de un anume Andriani pentru a afla informații despre mișcarea și tacticile de luptă ale trupelor rusești. Constrânsă, la început, de circumstanțe, Mata începe o relație amoroasă cu locotenentul Forțelor Aeriene ale Imperiului Rus, Alexis Rosanoff, pentru a afla detalii din culisele războiului. Însă, ea se îndrăgostește de chipeșul tânăr, interpretat de Ramon Novarro, fără a ști că el deține documentele secrete pe care Germania vroia să le obțină cu orice preț. Totuși, Mata Hari își dă seama de faptul că Rosanoff are în posesie acte prețioase, și decide să faciliteze sustragerea lor de către autoritățile  germane. Ea îl vrăjește pe Alexis, ducându-l în dormitor, în vreme ce superiorii ei fac o copie după documente. Cu toate că și-a îndeplinit obligațiile împotriva voinței sale, viața Matei se complică, fiind obligată de Andriani să se mențină apropiată de locotenentul rus numai din interes, nu și din iubire pentru acesta. Cine nu se supune ordinelor, este pedepsit drastic, dovadă fiind asasinarea unei alte agente, Carlotta, ce se îndrăgostise de cel pe care ea trebuia să îl trădeze.

         În acest timp, șeful poliției franceze, DuBois, continuă cercetările pentru a dezvălui adevărata identitate a Matei. El pune la cale un plan inteligent, astfel că intră în contact cu generalul Shubin, un fost amant al spioanei. Mizând pe gelozia lui Shubin, DuBois obține rezultatul scontat. Generalul îi reproșează lui Mata Hari faptul că are o relație cu Rosanoff, iar ea, fără să își dea seama că totul e o capcană, încearcă să îl convingă pe Shubin că nu îl iubește pe rus, iar dovada o reprezintă fotografiile pe care ea le-a sustras din apartamentul lui Alexis. Shubin nu se lasă impresionat de aceste mărturisiri, și sună la ambasadă pentru a cere arestarea Matei. Femeia face un gest disperat, împușcându-l pe general. De asemenea, ea îi cere lui Rosanoff să o uite, să nu o mai iubească, pentru că acum le va fi greu să rămână împreună. Mata Hari se duce, apoi, la Andriani, cu scopul de a-l informa despre crima pe care a comis-o. El îi cere spioanei să plece la Amsterdam, ca să evite orice risc. Însă Mata află de accidentul de aeroplan pe care l-a suferit Alexis, astfel că ea renunță la spionaj, pentru a-l îngriji pe iubitul ei, spitalizat. Aflată alături de tânărul locotenent, care a orbit în urma accidentului, Mata îi jură iubire eternă. Însă, destinul îi desparte iremediabil, deoarece fosta spioană este prinsă de autorități chiar la ieșirea din spital. Mata Hari este judecată și condamnată la moarte prin execuție. Dar, ea dorește să îl mai vadă, pentru ultima oară, pe mult-iubitul ei Alexis, căruia i se spune că Mata este internată într-un sanatoriu pentru a fi operată. Rosanoff o vizitează, fără să știe adevărul. Cea mai emoționantă scenă a filmului este cea în care îndrăgostiții se despart definitiv. Mata Hari îl roagă pe  tânăr să nu o regrete dacă ea va muri după „operație”, pregătindu-l, parcă, pentru teribila veste ce va urma. După acest moment emoționant, Mata este însoțită de autorități spre plutonul de execuție. Pelicula se încheie cu mimica de neuitat a lui Garbo, ce își conduce personajul spre moarte în modul cel mai demn, elegant și curajos, lăsându-i pe cinefili profund impresionați de momentul final.

         Prin urmare, pelicula „Mata Hari” poate fi considerată o reușită a începutului decadei radiante a anilor `30, fiind unică și inconfundabilă datorită numeroaselor scene ale Gretei Garbo, prezentată în ipostaze diferite, de la dansul provocator în costumații strălucitoare, și până la simbolica secvență a drumului către moarte. Nu în ultimul rând, acest film reunește, într-o singură persoană, două femei legendare, ce rămân și astăzi nemuritoare—Greta Garbo și Mata Hari.

Advertisements