Tags

, , , ,

                   Istoria este de cele mai multe ori scrisă în documente ce rămân păstrate cu sfințenie într-un muzeu sau o academie de mare valoare. Însă istoria își poate regăsi rădăcinile și într-o arhivă de film, unde sunt îngrijite toate creațiile de valoare ale celei de-a șaptea arte, ce au scris ele însele istoria. O peliculă ce vorbește despre un simbol pregnant al trecutului glorios, Napoleon Bonaparte, este „Contesa Walewska”, o producție americană, a lui Clarence Brown, realizată în 1937. Întregul film aduce în prim-plan tumultoasa și pasionala relație dintre împăratul Franței (născut pe insula Corsica), un cuceritor de popoare și de inimi feminine, și frumoasa Marie, soția mult mai bătrânului conte Walewski de Polonia. Acțiunea se derulează cronologic și cuprinde momentele-cheie ale relației lui Napoleon, interpretat memorabil de actorul francez Charles Boyer, cu Marie, întruchipată de legendara Greta Garbo. Totul începe în 1807, când conacul soților Walewski este asaltat de soldații ruși, ironici la adresa celor doi conducători polonezi. Fratele Mariei, sosit și el în țară, îi vorbește despre venirea gloriosului împărat francez pe meleagurile polone. Marie este atât de impresionată de veste, încât ea însăși se duce în oraș să îl vadă pe Napoleon. Întâlnirea dintre cei doi pare a fi predestinată, căci, din momentul în care își transmit simpatia și atașamentul din priviri, cei doi își dau seama că într-o zi se vor revedea. Două luni mai târziu, Marie, îmbrăcată într-o strălucitoare rochie albă, alături de soțul ei, participă la balul oferit în onoarea lui Napoleon. Reîntâlnirea dintre cei doi este emoționantă de ambele părți, dar Bonaparte nu spune nimănui că a văzut-o anterior pe Marie, când era deghizată într-o simplă localnică.

                Scena balului este magnific regizată de Clarence Brown, toate costumele și decorurile luxoase fiind realmente impresionante. În acest cadru, se naște dragostea la prima vedere, dintre Napoleon și contesa Walewska. El o privește cu dorință și admirație toată seara, devenind din ce în ce mai insistent și mai îndrăzneț cu femeia care i-a răpit inima. Împăratul îi scrie din acea zi nenumărate scrisori, în care îi cere Mariei să îl viziteze, dându-i de înțeles că numai ea îl poate determina să salveze Polonia din calea Imperiului Țarist. Cu toate acestea, contele Walewski se opune vehement oricărui tip de relație între soția sa și orgoliosul împărat. Marie este convinsă, în cele din urmă, de oficiali poloni, să îi dea lui Napoleon ce dorește, pentru ca țara să fie salvată. Marie, constrânsă de împrejurări, îi face împăratului mult-așteptata vizită. Deși îl tratează cu răceală, ea nu poate face față elanului pasional și atracției irezistibile pe care cel mai puternic om din Europa (dacă nu chiar din lume) o exercită asupra ei. Astfel, Marie se lasă copleșită de cascada îmbrățișărilor și sărutărilor necontenite ale împăratului îndrăgostit. Venind seara târziu acasă, contesa este obligată să suporte consecințele comportamentului său scandalos. Contele Walewski o anunță că se duce la Roma pentru a cere acordul Papei (așa cum se obișnuia pe vremuri) în vederea anulării căsătoriei. Marie nu se poate simți nefericită, deoarece Napoleon se cazează, alături de oamenii săi, în conacul ei. Cei doi își trăiesc povestea de dragoste, în pofida adversității venite din partea lui Paul Lachinski, fratele Mariei. Doi ani mai târziu, Napoleon îi cere divorțul soției sale, împărăteasa Josephina, iar Marie obține anularea căsătoriei de Walewska. Destinul îi separă, însă, pe cei doi îndrăgostiți. Aflat într-o campanie la Viena, Napoleon conștientizează necesitatea lui de a se alătura unei familii influente, cum este cea de Habsburg, și, din acest motiv, se căsătorește cu prințesa Marie Louise a Austriei. Chiar la împlinirea celor 40 de ani de viață, Napoleon îi spune Mariei, care venise special la Viena, de planurile lui pentru viitor. Marie nici nu mai îndrăznește, copleșită de veste, să îl mai anunțe că în curând îi va dărui un copil. Dar, așa cum i-a spus Napoleon, Marie va rămâne iubirea vieții lui, sufletul lui pereche. Din nefericire, însă, realitățile sunt mult prea dure și lipsite de scrupule pentru a fi atenuate de puterea dragostei. Marie acceptă cu greu acest compromis, fiind conștientă că ei nu se vor revedea prea curând.

                  Pe parcursul următorilor ani, Napoleon își pierde, treptat, calitatea de lider incontestabil, ieșind înfrânt din bătăliile cu rușii. Pe o iarnă geroasă, vitregă, el părăsește Moscova în plin viscol. Însă marele lui eșec este faimoasa bătălie de la Waterloo, unde armata franceză este înfrântă. În final, este trimis în exil pe insula Elba, unde urma să se stingă din viață. Totuși, el își trăiește ultimele clipe alături de Marie și de fiul său nelegitim, Alexandre, pe care îl cunoaște pentru prima oară.

                 Finalul este marcat de o replică memorabilă, rostită de Greta Garbo, și atribuită împăratului întruchipat de Charles Boyer: „El are o stea a lui. Să ne rugăm să îi aducă pace.”         

              „Contesa Walewska” este nu atât un film istoric, cât un film romantic. Valoarea peliculei este dată de interpretarea memorabilă a Gretei Garbo și a lui Charles Boyer, precum și de scenariul, decorurile și costumele prețioase. Filmul este o adevărată frescă a unui om care a trebuit să atingă cele mai înalte culmi ale gloriei, pentru ca, mai apoi, să piardă totul. Totul, mai puțin iubirea, care i-a dat și mai mult din strălucirea unui împărat intrat nu doar în istoria Franței, dar și a întregii lumi.